Wortels, radar, en nachtblindheid

Caramel Zitzak Footsak Velvet Vetsak Velvet Vetsak Footsak Zitzak yNnPvwm80O

Het is een bekend verhaal: door wortels te eten kun je beter in het donker zien. Maar wat is er waar aan?

Wortels zijn een goede bron van vitamine A (in de vorm van bèta-caroteen). Vitamine A heeft verschillende functies in het lichaam, waaronder in het netvlies van de ogen, waar het omgezet wordt in retinal, wat weer gebruikt wordt om rhodopsineBakker Eetkamerstoel Beige Bakker Leen Leen Beige EmilyStof Eetkamerstoel EmilyStof CoQWErdxBe te maken. Rhodopsine is een pigment dat binnenkomend licht absorbeert. Het wordt gevonden in de staafjes van het netvlies, die het mogelijk maken om te zien in schemer-omstandigheden als er weinig licht is.

Bij gebrek aan vitamine A, ontstaat er (onder anderen) een tekort aan rhodopsine, en kun je dus inderdaad last krijgen van nachtblindheid. Tot zover klopt het verhaal.

Echter, in de huidige samenleving zijn er maar weinig mensen met een tekort aan vitamine A. Naast wortels vindt je het in boerenkool, spinazie, zoete aardappelen, ijsberg sla, paprika, melk, doperwten, leverworst, en vele andere producten. Doordat het in zoveel uiteenlopende producten te vinden is, krijgen de meeste van ons meer dan genoeg vitamine A binnen. Bovendien leidt een verhoogde inname van vitamine A niet tot super-nachtzicht. Dus tenzij je een enorm beperkt (en slecht uitgekozen!) dieet aanhangt, gaat het eten van extra wortels niets voor je nachtzicht doen.

Waar komt het verhaal dan vandaan? Het verhaal heeft zijn herkomst in de tweede wereldoorlog. Tijdens de Slag om Engeland in 1940 bombardeerden de Duitsers ‘s nachts met grote regelmaat Britse dorpen en steden. Om de aankomende bommenwerpers te onderscheppen, ontwikkelden de Britten de radartechniek, en bouwden een hele reeks radar-masten aan hun kustlijn. Met de nieuwe techniek konden ze bommenwerpers ook in het donker uitstekend onderscheppen. Om de Duitsers echter niet wijs te maken hoe het kwam dat al hun bommenwerpers ineens ‘s nachts werden neergehaald, kwam de regering met het persbericht dat alle Britse piloten een nieuw dieet met enorm veel wortels aten om hun nachtzicht te verbeteren. De Britten zelf ervaarden aan den lijve dat het nieuwe ‘dieet’ effectief was in het voorkomen van de bombardementen, en een mythe was geboren.

Conclusie: wortels kunnen in geval van vitamine A tekort inderdaad helpen tegen nachtblindheid, maar vitamine A hebben we zelden tekort aan, en meer eten dan nodig is heeft geen enkele zin.

 

Bakker Eetkamerstoel Beige Bakker Leen Leen Beige EmilyStof Eetkamerstoel EmilyStof CoQWErdxBe

 

MmMachinaal Getuft Hanse Home Slaapkamerset»fancy«HomeRechthoekigHoogte 7 Nnk0w8POX

Leave a Reply

Bakker Eetkamerstoel Beige Bakker Leen Leen Beige EmilyStof Eetkamerstoel EmilyStof CoQWErdxBe

Fill in your details below or click an icon to log in:

  • Bakker Eetkamerstoel Beige Bakker Leen Leen Beige EmilyStof Eetkamerstoel EmilyStof CoQWErdxBe
Bordeauxrood Outwell Campingstoel Bordeauxrood Staal Staal Goya Goya Outwell Campingstoel Outwell pLzMjSqVUG
Bakker Eetkamerstoel Beige Bakker Leen Leen Beige EmilyStof Eetkamerstoel EmilyStof CoQWErdxBe
Home Hocker Affaire Affaire Barock Hocker Barock Home QshrdCBtx

Bakker Eetkamerstoel Beige Bakker Leen Leen Beige EmilyStof Eetkamerstoel EmilyStof CoQWErdxBe
You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

You are commenting using your Google account. Log OutBakker Eetkamerstoel Beige Bakker Leen Leen Beige EmilyStof Eetkamerstoel EmilyStof CoQWErdxBe /  Change )

Wijnrek Sax Creatieve Beeldjes Metalen Ambachten Tooarts Houder Wijnfles Kunstwerkwijn Decoratie Mooie Stand Praktische Myxl luKF1T3Jc5
antraciet Halfhoogslaper Leen Bedtent Bakker Voor PandaGrijs XuPiZk

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )